Procurorul Sorin Iașinovschi a făcut 166 de disjungeri în dosarul fraudei electorale de la Sectorul 1, în ceea ce privește modul în care fiecare dintre secții a manevrat și sigilat sacii cu buletinele de vot, în care s-a umblat în noaptea de după alegerile locale din septembrie 2020.
Disjungerile au fost făcute către parchetul de sector, iar partea de dosar rămasă în rem la SIIJ. După desființarea acestei structuri, dosarul va pleca, cel mai probabil, către Parcherul Curții de Apel București, acolo unde – conform proiectului de desființare a SIIJ ce urmează să fie aprobat în Parlament- vor există doi procurori desemnați cu competență pe astfel de cauze.
În acest dosar, procurorul Iașinovschi nu l-a audiat pe procurorul Bogdan Sprancu, cel care a condus Biroul Electoral Sectorul 1.
Totodată, la dosar există și declarația vicepreședintei BEJ1, judecătoarea Olimpia Crețeanu, care a dezvăluit anchetarorilor modul în care s-a realizat predarea sacilor cu voturi și cu liste permanente sau suplimentare. Mai mult, aceasta a declarat că sacii au fost aruncați de-a valma și ștampilele au fost găsite, ilegal, în saci.
Ancheta a bătut pasul pe loc, procurorul așteptând renumararea voturilor de către polițiști. Avocatul Mihai Drăgan a declarat, pentru Gândul, că prin acest mod de instrumentare a cauzei „se pune cruce pe acest dosar”.
„Disjungerea făcută de procuror, despre care am aflat în urmă cu ceva vreme, nu este decât o bomboană pe colivă„, a declarat avocatul Drăgan.
Dosarul de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost deschis după ce Dan Tudorache a depus plângere în cazul președintelui Biroului Electoral al Sectorului 1, Nicolae Sprîncu.
Procurorul de caz de la SIIJ le-a cerut în februarie polițiștilor să redeschidă toți sacii cu buletinele de vot și procesele verbale de la secțiile de votare din Sectorul 1, organizate pentru alegerile locale din septembrie 2020. Zece polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la SIIJ, iar termenul de soluționare era 8 aprilie 2021.
Toată procedura a durat însă foarte mult, pentru că polițiștii au fost nevoiți să deschisă saci cu buletine de vot puși la grămadă și să verifice cu atenție fiecare buletin de vot și proces-verbal, în condițiile în care toate sunt probe la dosar.
Rezultatul reverificării buletinelor de vot, consemnat în procese verbale, au fost trimise recent procurorului de caz. Acestea urmează să fie comparate cu listele rezultatelor finale emise de comisiile Biroului Electoral de Sector după alegerile din septembrie 2020.